Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla GSO’da İş Dünyası İstişare Toplantısı gerçekleştirildi
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), “Gaziantep İş ve Sanayi Fuarı”na ev sahipliği yapıyor Ekonomi“Dünyayla İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi.
Sektörel sorunların, analiz önerilerinin, talep ve beklentilerin değerlendirildiği toplantıya Ticaret Bakanı Prof. Ömer Bolat, Ticaret Bakan Yardımcıları Volkan Ağar ve Mahmut Gürcan, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GSO Onursal Lideri Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin, Gaziantep Ticaret Odası Meclisi Lider Hilmi Teymur. , Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Fikret Kileci, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Konseyi Lideri Ayşen Ahi, iş dünyası temsilcileri ve sanayiciler katıldı. Toplantıda iş dünyası temsilcileri ve sanayiciler, sorunlarını ve çözüm önerilerini doğrudan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a aktardı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantep’in değerli başarılara sahip bir sanayi, tarım ve kültür şehri olduğunu söyledi. Bakan Bolat, Gaziantep’in aynı zamanda başarılı şehircilik örneği olduğunu belirterek, “Gaziantep, halkıyla ve toplumun tüm kesimleriyle birlik ve beraberlik içinde olmanın güzel bir örneğidir.”
6 Şubat’ta yaşanan depremde Gaziantep’in ağır yaralandığını ancak her türlü zorluğa karşı iş birliği ve dayanışma örneği gösterdiğini belirten Bolat, “Bölgedeki şehirlerimizin toparlanmasını, şehirlerimizin eski günlerine kavuşmasını hedefliyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak, özellikle ihracat anlamında, Gaziantep’i örnek bir şehir olarak görüyoruz.” olarak görüyoruz. Gaziantep, 3 milyar dolara yakın dış ticaret fazlasına sahip ve 2022 yılında 11,2 milyar dolar ihracat yapan bir şehir. 1 Ocak’ta şehirlerin ihracatını faaliyet bazında açıkladığımızda, Gaziantep’in ihracatının daha da artacağına inanıyoruz. 6 organize sanayi bölgesinde bulunmaktadır. “Gaziantep, 280 bin istihdamıyla ülkemizin parlayan yıldızı ve gururlu şehridir. Bu kadar ağır bir deprem felaketine rağmen yoluna devam eden Gaziantep, sanayi ve ihracat anlamında Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlıyor.”
Gaziantep’in her koşulda üretim, ihracat ve istihdam açısından adından söz ettiren bir şehir olduğunu belirten Antep Valisi Kemal Çeber, bu başarının arkasında Gaziantep sanayicilerinin ve iş dünyasının kararlılığı ve çabalarının olduğunu kaydetti. Gaziantep’in sanayileşmedeki başarılı örnekleriyle bölgede rol model olduğunu belirten Vali Çeber, bu başarının sürdürülebilirliği için Gaziantepli sanayicinin üretime ve ihracata devam ettiğini söyledi.
GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantepli sanayicilerin tüm zorluklara rağmen kent, bölge ve ülke ekonomisini daha üst seviyelere çıkarmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Deprem felaketinin ardından yaşanan zorluklara karşı birlik ve beraberliğin önemine değinen Konukoğlu, bu süreçte Gaziantep’in bölgenin toparlanması konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını kaydetti. Konukoğlu, Gaziantep’in bu bölgeye öncülük eden, sanayicinin önünü açan, örnek çalışmalar yapan bir şehir olduğunu belirtti.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, toplantıda yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta asrın felaketi olarak nitelendirilen Gaziantep ve bölgede büyük bir felaket yaşandığını belirterek, “Depremin ardından, Devlet ve millet el ele verdi ve olağanüstü bir dayanışma örneğiyle sadece Gaziantep’in değil, bölgemizin yeniden yapılanması için elimizden geleni yaptık.” ve bunu yapmaya devam ediyoruz.”
Sanayicilerin ve iş dünyasının kendilerine ilettiği sorunları ve çözüm önerilerini paylaşan Ünverdi, iş dünyasından gelen talepleri şöyle sıraladı: “İhracatçı firmalarımıza sağlanan yeşil pasaport hakkının yaygınlaştırılması ve firmalarımıza daha fazla yeşil pasaport hakkı verilmesi, Şirketlerimizin rekabet gücünün gelişmesine olumlu etki yapacaktır.Yabancı para cinsinden düzenlenen çeklerin yeniden kullanılabilmesi mümkündür.” “Satın alma, firmalarımıza birçok ticari kolaylık sağlayacaktır. Bölgemizin en büyük limanı olan Mersin Limanı, deprem sonrasında çıkan yangın nedeniyle İskenderun Limanı’nın tam kapasiteyle çalışamaması nedeniyle artan talebi tam olarak karşılayamıyor. Mersin Limanı’ndaki sıkışıklığın azaltılması için gerekli çalışmaların yapılması önem taşıyor.”
Depremin ardından İskenderun Limanı’nda çıkan yangın nedeniyle çok sayıda Gaziantep firmasının ithalat ve ihracat amacıyla limanda bulundurduğu hammadde ve ürünlerin zarar gördüğünü belirten Ünverdi, “Yangınların giderilmesi için desteklerinizi bekliyoruz. İskenderun Limanı’ndaki hasarların önlenmesi ve firmalarımızın haklarının korunması, İhracatçı firmalarımızın Eximbank’tan kullandıkları reeskont kredileri Faiz tutarının vade sonunda alınması firmalarımıza destek olacaktır, Sevk sonrası vadeli satış kredilerinde indirim uygulanması, Merkez Bankası, sigorta kuralını sağlamak kaydıyla firmalarımıza, firmalarımızın kredi ve kaynak kullanımına katkı sağlayacak şekilde imkan sağlamaktadır.Bildiğiniz üzere ihracat kredisi kullanmak isteyen firmalar için net ihracatçı şartı aranmaktadır.Firmalarımızın Toplam ihracatın toplam ithalata oranının en az yüzde 110 olması kuralını sağlamak.Söz konusu kuralı ararken ‘şirketin üretim amacıyla ithal ettiği makine ve teçhizat maliyetlerinin hesaplamaya dahil edilmemesi’ firmalarımıza kolaylık sağlayacaktır. net ihracatçı kuralını karşılayamıyor. İç Süreç Rejimi çerçevesinde firmalarımız belgeden belgeye satış da yapabilmektedir. İlgili uygulamada, ithalattan tamamen alıcı konumundaki belgeleri elinde bulunduran firma sorumlu tutulmaktadır. Ancak söz konusu işlemin gerçekleştirilebilmesi için şirketlerin götürü teminat uygulamasından faydalanması zorunludur. Onaylanmış kişi durum belgesine veya yetkili borçlu belgesine sahip yükümlüler götürü kefalet uygulamasından yararlanabilir. Bu durum belgeden belgeye satış olanağını sınırlamaktadır. “Alıcı konumundaki belgeyi elinde bulunduran firmanın doğrudan garanti vermesi halinde, götürü teminat uygulama koşulları aranmaksızın işlemin yürütülmesine izin verilmesi, süreç izin belgesi üzerinden şirketlerimizin kendi bünyesinde yürüttüğü süreçleri kolaylaştıracaktır” dedi.
“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 7 Temmuz 2022 tarihinde aldığı ve 21 Ekim 2022 tarihinde revize edilen kararı ile şirketlerin TL kredi başvurusu tarihindeki döviz nakit varlıklarının 10 milyon TL’nin üzerinde olması veya Mevcut mali tablolarında aktif toplamları veya son 1’i “En büyük yıllık net satış hasılatı yüzde 5’i aşarsa firmalarımız TL kredi kullanamaz” diyen Ünverdi, şöyle devam etti: “Döviz cinsinden hammadde ithalatı yapan ve bu ham maddeleri ihraç eden firmalarımız Karar nedeniyle malzemelerin ürüne dönüştürülerek TL kredi kullanımında zorluk yaşanıyor. Karardaki oran ve tutarların güncellenmesi konusunda destek bekliyoruz. Bakanlığımızın ihracat desteğinde başlattığı ön finansman modelinin, Sanayi ve Ticaret Odalarının yürüttüğü Ur-Ge projeleri ile sektörel ticaret ve alım heyetlerinde de uygulanmasını talep ediyoruz. Toplantımızın iş dünyamıza ve şehrimize hayırlı olmasını diliyor, Odamıza katılımlarından, gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Ticaret Bakanımız Prof. Dr. “Ömer Bolat’a, Bakan Yardımcılarımız Sayın Volkan Ağar’a ve Sayın Mahmut Gürcan’a teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantı, soru-cevap bölümü ve plaket takdiminin ardından sona erdi. – GAZİANTEP