Kurulan şirket sayısı azalıyor: Tasfiye kararları da arttı
İşletme sermayesi eriyen ve finansmana erişimi giderek kısıtlanan şirketlerin zorlu ekonomik koşullar karşısında sürdürülebilirlikleri riske atılmıştır.
Yıllık bazda tasfiye kararı veren şirket sayılarına baktığımızda yükseliş eğilimi açıkça ön plana çıkmıştır.
Ekonomim gazetesinden Merve Yiğitcan’ın aktardığı habere göre,Yılın ilk 6 ayında tasfiye kararı veren şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı.
2020 yılı Haziran ayı itibarı ile yaklaşık 13 bin olan yıllık tasfiye kararı sayısı 2021 yılı Haziran ayında 15 bin 476’ya, 2022 yılı Haziran ayında 19 bin 755’e ve 2023 yılı Haziran ayında 23 bin 689’a yükseldi.
KURULU ŞİRKET SAYISINDA AZALTMA
TOBB’un yayımladığı bilgilere göre yılın ilk 6 ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 azaldı. Konuşma döneminde kapatılan şirket sayısı da yüzde 4,7 azaldı.
Gerçek kişi ticari işletmelerindeki son duruma bakıldığında, aynı dönemde kurulan şahıs şirketi sayısı yüzde 16 azalırken, kapanan şahıs şirketi sayısında ilgili dönemde yüzde 16,2 artış yaşandı.
Bu eğilimin orta ve uzun vadede istihdam kayıplarına neden olması beklenmektedir.
EN ÇOK TASFİYE OLAN ŞEHİR
Tasfiyelerin illere göre dağılımına bakıldığında tasfiye başvuru sayılarının illerin ekonomik büyüklüğü ile paralellik gösterdiği görülmektedir. İlk 6 ayda en fazla tasfiye kararı 5 bin 632 ile İstanbul’da alındı.
İstanbul’u 1045 tasfiye başvurusuyla Ankara, bu iki başvuruyla sırasıyla İzmir, Bursa ve Kocaeli izledi.
ÇOĞU İNŞAAT BÖLÜMÜNDE
Firmaların faaliyet alanlarına bakıldığında en çok kapanan firmalar inşaat bölümünde oldu.
Bu segmenti, limited şirketlerde elektrik üretimi, lokanta ve seyyar yemek hizmeti, özel şirketlerde makul bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda yiyecek, içecek veya tütün yüklü perakende ticaret faaliyetleri izlemiştir.