Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Faiz artışı yok

ensonhaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, canlı yayına Habertürk’ün konuğu olarak katıldı.

Programın başında Mersin’de değişim rüzgarlarını hissettiklerini belirten Nebati, şöyle konuştu: “Mersin beni çok çabuk kabul etti. Karşılıklı etkileşimle yolumuza devam ediyoruz.”formda açıklama yaptı.

Bakan Nabati, kendisine hitaben “Para politikasında değişiklik olacak mı?”sorusuna şu şekilde cevap verdi:

Politikalar dizisine göre bir paradigmalar sistemi oluşturulacaktır. Aksine faiz indirimine dayalı bir Türk Ekonomi Modeli oluşturduk. Faiz artışları sorun değil. Bu çok açık. Kimse faiz artışı istemiyor.

“KKM ile yastığın altına girecek para sisteme girdi”

Döviz Korumalı Mevduat (KKM) ile Bakan Nabati “Para Korumalı Mevduatların süresi dolacak mı?”sorusuna şu şekilde cevap verdi:

KKM toplumun tüm kesimleri tarafından kabul görmüştür. Öngörülebilirliği artırdı ve döviz kuru oynaklığını azalttı. Kesintisiz getirdik, döviz talebini azalttı. Yastığın altına girecek para sisteme girdi. Döviz ve altın konusunda küçük yatırımcıların bakış açısını yakalayan uygun bir girişimdi. Şu anda 2,2 trilyonun üzerinde.

“KKM kademeli olarak dönüşecek”

31 Aralık’taki son duyuru dışında kademeli olarak dönüştürülecek. Mudi parasını çektiğinde dövize gitmesini engelleyecek ve Türk Lirası’na olan güveni oluşturacak yeni enstrümanlar oluşacaktır. KKM dönemin icadı oldu. Bütçeye çok yük olmaz.

“Enflasyon düşecek”

Nebati’ye bankalardaki faiz oranları ile siyasi faiz oranları arasındaki fark hatırlatıldı ve piyasadaki yüksek faiz oranlarıyla nasıl uyum sağlanacağı soruldu. “Kredi faizlerinde düşüş olacak mı?” Soruyu yanıtlayan Nabati, şu şekilde konuştu:

Türkiye Ekonomi Modelini oluşturduk. Merkez Bankası’nın faiz oranları yüzde 8,5 iken piyasa faiz oranlarının yüksek olmasından şikayet edenler var. Bir dengesizlik olduğu aşikar. Yatırımlar arttı. Özellikle KOBİ’lerin yatırımları artıyor. Bunun spekülasyon tarafı da var. Serbest piyasa ile oynamayın. İstikrar için hızlanan tedbirlerimizi 14 Mayıs’tan sonra 5 yıllık ekonomi politikası ile aşacağız. Buradaki bütün sorun enflasyon. Enflasyon düşecek.

Bütçenin gelir-gider durumu sorulan Bakan Nebati, ” Küçük bir ek vergi yaptık. 96 milyar lira ciro bekliyoruz.”şeklinde cevaplanmıştır.

“Önemli olan kurdaki oynaklığın azalmasıydı”

Nabati, döviz alım-satım farkının nedeni ile ilgili olarak şu yanıtı verdi:

Önemli olan kurdaki oynaklığın azalmasıydı. İkili ve döviz kurlarında ikili ve üçlü fiyat oluşumu seçimden sonra düzeltilecek. Korkacak ya da endişelenecek bir şey yok. Seçimden sonra konuşmayacağız bile.

Bakan Nabati’nin konuşmasından öne çıkanlar:

Deprem nedeniyle ihracatımız azaldı.

Geçen yıl cari açığı kapattık. Biz salgına ve savaşa rağmen büyüdük.

Dünyada turizmde değer artışı yaşandı.

haber-suruc.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu