Haber

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları: ‘İşçi Bayramı’nda soykırımı hatırlatmak görevimiz’

Türkiye’de yasaklar ile geçen 1 Mayıs İşçi Bayramı, dünya genelinde de yürüyüşlerle kutlandı.

Komşu Yunanistan’da yüzlerce işçi, maaş artışı talebiyle başkent Atina’da bir araya geldi. Eylemlerde, İsrail’in Gazze’ye saldırıları da protesto edildi.

1 Mayıs’ta uygulanan resmi tatilin ertelenmesine rağmen işçiler, 24 saatlik greve çıktı. İş bırakan eylemciler, meydanlarda toplandı. İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) da aralarında olduğu sendika ve işçi örgütleri, Yunanistan Parlamento binasının yer aldığı Syntagma Meydanı’nda miting çağrısı yaptı.

En yüksek katılımın Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) ve Yunanistan Komünist Partisi’nden (KKE) sağlandığı mitinglerde SYRIZA, PASOK-KINAL ve MeRA25’ten vekiller de yer aldı.

‘SOYKIRIMI HATIRLATMAK BİZİM GÖREVİMİZ’

Parlamento binası önünde bir araya gelen eylemciler, İsrail saldırılarını kınayarak Filistin ile dayanışma sloganları attı. Protestoya katılan 48 yaşındaki bir eylemci, “İşçi Bayramı’nda bu soykırımı hatırlatmak bizim görevimiz” dedi.

Maaş artışı ve eşit ücret talep eden göstericiler, ‘kemer sıkma’ politikaları kapsamında uygulanan kesintilerin telafisini talep etti.

PARİS’TE CUMHURİYET MEYDANI’NDA MİTİNG

Fransa’nın başkenti Paris’te de eylemciler Cumhuriyet Meydanı’nda (Place de la Republique) toplandı. Daha iyi ücret ve çalışma koşulları talep eden protestocular, Filistin ile destek sloganları da attı. İlerleyen saatlerde, Olimpiyat Oyunları’na karşı eylemcilerin de gösterilere katılması bekleniyor.

Nantes kentinde ise eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, polisin 1 Mayıs için toplanan kalabalığa biber gazı sıktığı kaydedildi.

Strazburg kentinde ise yaklaşık 3 bin kişi İşçi Bayramı’nı kutlamak için toplandı.

LONDRA’DA İSRAİL’E SİLAH SATIŞI PROTESTO EDİLDİ

İngiltere’nin Oxford kentinde ise 14 binden fazla eylemci bir araya geldi. Sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan kalabalık, koroyu dinledi. Başkent Londra’daki eylemlerde de yine Filistin ile dayanışma gösterildi. “Özgür Filistin için işçiler”, “İngiltere yapımı soykırım” pankartları ile meydanlarda toplanan göstericiler, İsrail’e silah satışını protesto etti.

ENDONEZYA’DA EYLEMCİLER CAKARTA’DA TOPLANDI

Endonezya’nın başkenti Cakarta kentinde düzenlenen 1 Mayıs mitingine binlerce kişi katıldı. Eylemciler, hükümete asgari ücreti artırma ve çalışma koşullarını iyileştirme çağrısında bulundu.

Endonezya Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Said İkbal, Bogor, Depok, Tangerang ve Bekasi’den binlerce işçinin başkentteki yürüyüşlere katılmasının beklendiğini söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu