Aselsan yılı rekor büyüme ile kapattı
Aselsan’ın açıkladığı 2022 mali sonuçlarına göre şirket, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 büyüyerek 35,3 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artarak 11,9 milyar TL’ye ulaştı. milyar TL.
Şirketin brüt karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artarken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artarak 9,5 milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK marjı yüzde 27 olan Aselsan’ın net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artarak 11,9 milyar TL oldu. Şirketin özkaynak-faaliyet oranı yüzde 52 oldu.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, şirketin yılsonu finansal sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi:
“2022 yılında Aselsan olarak ülkemizi ulusal ve uluslararası arenada temsil ederek yerli ve milli gücümüzle ürettiğimiz yüksek teknolojili projelerimizi hem ülkemizde hem de global arenada kullanıcılarımızın beğenisine sunduk. 2022 yılında %75 artan gelirimiz 35,3 milyar TL’ye ulaştı.
2022 yılında satın almalarımızın yüzde 70’ini yurt içinden karşılayarak tedarikçilerimize yaklaşık 23,4 milyar TL ödeme yaptık. 2022 yılında 160 farklı eserin millileşme sürecini başarıyla tamamladık. Böylece son 3 yılda millileştirdiğimiz eser sayısını yaklaşık 670’e çıkararak 500 milyon dolara yakın bir büyüklüğün ülkemizde kalmasını sağladık.
2022 yılında bugüne kadar satış yapılmayan 3 yeni ülkeye Aselsan ürünlerini ihraç ettik. Son 4 yılda kullanıcı olduğumuz ülke sayısı 18 yeni ülke ile 81’e ulaştı. Yurt dışında daha önce satışı yapılmamış 50 farklı eserimiz, son 4 yılda imzalanan yurt dışı satış sözleşmeleri ile yeniden uluslararası arenaya sunuldu. Yurtdışı bakiye siparişimiz 1 milyar dolar seviyesine ulaştı.
“Depremde Halkımızın Yanındayız”
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve aynı anda 11 ili etkileyen depremin ardından hızla Hatay’da 600 yataklı çadır kent ve Aselsan Afet ve Lojistik Merkezi kurduk. Depremin ilk saatlerinde oluşturduğumuz Aselsan Kriz Masası ile başta Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere afetten etkilenen tüm illerimizde faaliyetlerimizin uyumunu sağladık. Aselsan yerleşkelerinde kurulan merkezlerde toplanan tonlarca gıda, ilaç ve giyeceği ilk günden itibaren depremzedelere ulaştırdık.
Deprem bölgesinde görev yapan devlet kurumlarının arama kurtarma ekipleri için haberleşme cihaz ve sistemleri, termal kameralar, güneş enerjili kamera sistemleri, yaka kameraları, solunum cihazı gibi işleri Aselsan’dan hızlı bir şekilde teslim ettik.
ASİL (Aselsan Sosyal İnovasyon Liderleri) Derneği ile uyum içinde başlattığımız yardım kampanyası kapsamında 2019 yılında depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da 13 bin metrekarelik alana 85’in üzerinde çadır kurduk. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş. AFAD rehberliğinde misafirlerimizin sağlıktan eğitime tüm ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor.
ASİL Derneğimiz, çalışanlarımız ve tedarikçilerimizin katkılarıyla toplanan bağışlarla Türkiye Tek Yürek kampanyasına 10 milyon TL katkıda bulunmuştur.
“Ülkemizin Hedeflerine Değer Katmaya Devam Ettik”
On bine yakın çalışanımız ve yüze yakın stratejik ortağımızla birlikte operasyonlarımızı büyütmeye devam ettik. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Liderimiz Prof. Dr. Başta Savunma Sanayii Başkanlığımız olmak üzere Milli Savunma Bakanlığımız ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın katıldığı törenle Zırhlı Muharebe Araçlarının modernizasyonunda ilk seri üretim teslimatını gerçekleştirmenin gururunu da yaşadık. ismail demir
Dünyanın en gelişmiş İnsansız Deniz Araçları (IDA) teknolojilerini ülkemiz için geliştiriyor ve üretiyoruz. En yüksek teknolojilerin kullanıldığı İDA alanında ülkemizi ezber bozan bir ülke haline getirmeye kararlıyız. Aselsan tarafından geliştirilen MARLIN İDA ve Albatros-S İDA Sürü Projeleri başta olmak üzere Mavi Vatan’ın teknolojik koruyucuları gelişmeye devam edecek.
İnsansız hava araçlarımız için de çalışmalarımız devam ediyor. Aselsan CATS kamera sistemi ile Bayraktar AKINCI TİHA tarafından gerçekleştirilen Aselsan LGK atış testini başarıyla tamamladık. Daha önce Aselsan mühendisliğinin eseri olan TOLUN (Guided Minyatür Bomba) ile AKINCI platformundan yapılan atışla hedef başarıyla vurulmuştu.
SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin test atışları ise Aselsan-Roektsan iş birliğiyle Sinop Test Merkezi’nde başarıyla gerçekleştirildi. SİPER, ülkemizin katmanlı hava savunma ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor.
İnşaat Alanında Yeni Teknolojiler Geliştirmeye Devam Ediyoruz
Ülkemizin sivil ve askeri alanlardaki ihtiyaçlarını karşılıyor ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Geliştirdiğimiz Kalp-Akciğer Makinesi Projesi ile Uluslararası Tasarım Ödülü Yarışması’nda eser tasarımı kategorisinde Uluslararası Tasarım Ödülü-Gümüş’e layık görüldük. Buradan aldığımız güçle sivil alandaki yetkinliklerimizi uluslararası arenada sergilemeye devam edeceğiz.
“Sürdürülebilirlik Önceliğimiz Olmaya Devam Ediyor”
İklim değişikliği ve çevre çalışmalarına ağırlık veren Aselsan, faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları analiz ederek güzelleştirme çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda Aselsan, tükettiği elektriği yenilenebilir kaynaklardan üretebileceği Güneş Enerjisi Santrali kurmaya karar verdi. Toplam DC kapasitesinin 75 MW olması planlanan santralde, Aselsan’ın milli imkanlarla ürettiği ve bu yıl piyasaya sunacağı 250 kW gücünde Aselsan Pulsar serisi inverterler kullanılacak ve santralin işletimi 2019 yılında başlayacak. Aselsan tarafından sağlanacaktır.